Op deze pagina proberen wij iedereen te inspireren en te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn op het gebied van koekjes bakken en decoreren.
Hier vind u een enorm breed assortiment aan koekuitstekers maar ook de hitte bestendige mallen zijn uitermate geschikt om koekjes in te bakken, wat het maken van koeklollies helemaal eenvoudig maakt doordat er in deze lolliemallen al een uitsparing is gemaakt voor een cookie stick.
Algemeen gebruik voor het bakken van Koekjes in hittebestendige mallen: Maak met de Funcakes mix voor koekjes een deeg volgens de bereidingswijze op de verpakking, laat rusten in de koelkast. Spuit bakspray op de vorm. Neem genoeg deeg voor een van de holten en rol het tot een bal. Druk de bal in de holte. Druk zachtjes om het deeg gelijkmatig te verdelen. Als er meer deeg nodig is voegt u in het midden wat deeg toe en dan drukt u h et naar de buitenkant. VErwijder het teveel aan deeg met een schilmesje zodat er een recht oppervlak ontstaat. Gebruik uw wijsvinger om de randen glad te maken. Bij een lollie mal kunt U de koekjes bakken met of zonder stokjes. Als u een stokje gebruikt legt u een cookie stick of paper straw stokje boven op de gevulde vorm, zodat het stokje bijna helemaal boven aan de holte ligt. Als u wilt kunt u de vorm aan het einde van elk stokje inknippen, zodat de langere stokjes eruit kunnen steken. Doe wat deeg boven op het stokje. Druk het deeg op het stokje voorzichtig aan, zodat het samengaat met het deeg in de holte. Plaats de gevulde vorm op een gladde bakplaat (niet op een rooster) bak hem in een op 150 graden voorverwarmde oven (dit kan lager zijn dan de temperatuur in het koekrecept) Bak hem 10-12 minuten of totdat de randen goudbruin worden. Neem de bakplaat uit de oven en laat hem enkele minuten afkoelen. Leg een taartrooster onderste boven op de vorm. Hoewel de kunststof niet smelt bij temperaturen van 150 graden C en lager Rol balletjes van het deeg en druk deze in de mal en bak het af in de oven op 160 graden C en lager zal het plastic wel vervormen als u het aanraakt als het nog heet is. Laat de vorm daarom enkele minuten afkoelen voor u het rooster er op legt. Gebruik beide handen en pak het rooster en de vorm vast. Draai beide om. Til de vorm op. Als het koekje niet uit de vorm komty, buigt u de vorm licht. Laat de koekjes helemaal afkoelen voordat u ze decoreert.
Als de koekjes eenmaal zijn gebakken begint het grootste feest want de mogelijkheden van koekjes decoreren zijn enorm. Hieronder beschrijven we enkele technieken:
Koekjes bekleden met fondant:
Er zijn enorm veel koekrecepten en bakmixen maar als u de koekjes met fondant wilt bekleden adviseren wij om de bakmix voor koekjes van Funcakes te gebruiken. Deze mix zorgt ervoor dat het deeg tijdens het bakken niet uitloopt waardoor de vorm van het koekje niet veranderd of groter wordt. Dit maakt het mogelijk om dezelfde (koek)uitsteker te gebruiken om het figuurtje uit een dun uitgerold plakje fondant te steken en met eetbare lijm op het koekje te bevestigen.
Koekjes bekleden met Royal Icing:
Deze techniek vergt enige oefening maar het resultaat is dan ook prachtig! Royal icing is kant en klaar verkrijgbaar en in een mix van Funcakes waaraan alleen maar water toegevoegd hoeft te worden. Daarnaast vindt u ook de ingrediënten voor uw eigen recept.
Het is mogelijk om de royal icing met een spuitzak en spuitmondje aan te brengen op het koekje of met de hersluitbare squeeze bottles en squeeze it mold painter met coupler om te kunnen variëren met spuitmondjes.
Omlijn eerst de buitenrand van het koekje met een dijkje van royal icing en vloei daarna het koekje vol. Gebruik een needle modelling tool scriber needle om de royal icing te verdelen en om luchtbelletjes te verwijderen. Laat de royal icing een nachtje uitharden. Bekijk voor meer inspiratie en tips de diverse youtube demonstratie filmpjes welke te vinden zijn bij diverse artikelen op onze site.
Koekjes decoreren met eetbaar kant:
Voor een Vintage look decoreer je koekjes met eetbaar kant. De Cake Lace van Claire Bowman is hiervoor uitermate geschikt en eenvoudig in gebruik.
Koekjes airbrushen of stencillen m.b.v. stencils:
de Cookie Countess cookie stencils en de Koekdesign hulpstencils maken het heel eenvoudig om met royal icing, airbrush en eetbare verf/ dust prachtige details, afbeeldingen en teksten op een koekje te plaatsen. Klik hier om mijn blog te lezen over het stencillen van koekjes.