Funfetti Taart maken met bakvaste sprinkels

Artikel 3 van 5

Funfetti Cake

ofwel de funfetti taart boordevol kleurrijke sprinkels zowel aan de buitenkant van de taart maar het kenmerkende funfetti effect is toch echt de sprinkels die in de taart zelf zitten. Deze worden door het beslag gemengd en meegebakken in de oven. Hiervoor heb je de échte bakvaste funfetti sprinkels nodig die hun mooie felle kleur behouden ook na het bakken. 

De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes het is geschikt voor elke leeftijd dus elke verjaardagstaart kan wel wat funfetti sprinkels gebruiken.
 

De beste sprinkles voor een funfetti taart:

De reden waarom je in Nederland nog niet vaak een Funfetti taart voorbij ziet komen is dat de speciale jimmie sprinkels die meegebakken kunnen worden in een Funfetti taart niet in heel veel winkels verkrijgbaar zijn. Deze gekleurde hagel bevat geen chocolade en behoudt tijdens het bakken de intense kleur. Het smelt slechts een beetje waardoor het leuke confetti effect in de taart ontstaat. Bij gebrek aan jimmies wordt in nederlandse recepten ook wel eens disco dip gebruikt echter deze geven niet het gewenste resultaat doordat de kleuren vervagen tijdens het bakken en er nog maar heel weinig tot niets zichtbaar is wanneer de taart klaar is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling maar gelukkig is de oplossing dichtbij!!

In onze (web)winkel zijn de bakvaste jimmies namelijk verkrijgbaar als regenboog mix en in enkele losse kleuren waardoor je zelf een kleurencombinatie kunt maken.
Kies voor je lievelingskleur, meng enkele favoriete kleuren door elkaar of ga voor het ultieme kleurenfestijn en gebruik de regenboog mix waarin alle kleuren al vrolijk door elkaar gemengd zijn.

De bakvaste sprinkles zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 75, 250 en 1000 gram. Voor een taartje van 15 cm heb je aan 75 gram meer dan voldoende om door het beslag te halen 
 

Hoe maak je een Funfetti taart:

Om de kleurtjes er nog meer uit te laten springen wordt in Amerika een recept gebruikt waarbij alleen het eiwit van de eieren wordt toegevoegd omdat eigeel het beslag iets gelig kleurt. Vaak gebruiken ze een cakebeslag met boter wat de taart vaster maakt. Aangezien ik zelf toch meer een voorkeur geef aan luchtig gebak maak ik liever een Funfetti taart van biscuit. Ondanks dat ik tijdens mijn opleiding vroeger veel kapsels heb gebakken volgens eigen recept gebruik ik tegenwoordig alleen nog maar de Funcakes mix voor luxe biscuit, gewoon uit gemak en omdat het altijd een heerlijk luchtig resultaat geeft. 

Volg het receptuur en de bereidingwijze die op je (Funcakes) verpakking staat. Vervolgens haal ik de mengkom uit de mixer, voeg de jimmies toe en spatel deze rustig door het beslag heen. Daarna giet ik het beslag in een met bakspray ingespoten bakblik en wordt de taart afgebakken in een voorverwarmde oven.

Tip: Zorg dat de temperatuur van de oven niet te hoog is, elke oven is anders en het is een kwestie van aldoende leer je de oven kennen maar als je merkt dat je taarten bol uit de oven komen dan is de oven te warm. De bovenkant van de taart schroeit dan te snel dicht waardoor het beslag niet gelijkmatig omhoog kan rijzen en in het midden van de taart de druk te hoog wordt waardoor een bult ontstaat. Als je hier last van hebt kun je beter je oven 10 graden lager zetten en de baktijd verlengen. Prik altijd aan het einde van de opgegeven baktijd eerst met een prikker in het midden van de taart om te checken of de taart voldoende gaar is. Als er beslag aan de prikker blijft plakken dan laat je de taart nog iets langer in de oven staan.

Laat nu de taart volledig afkoelen voordat je deze in lagen snijdt. Om mooie rechte lagen te snijden is het gebruik van een taartzaag aan te raden. Zodra je de eerste laag hebt gesneden zie je het kleurrijke effect die de jimmies geven aan de taart!

Dan is het tijd voor de vulling! Je kunt ervoor kiezen om de taart te vullen met bijv.  banketbakkersroom of een heerlijke bavarois maar voor een funfetti taart vind ik het mooi om twee lagen botercreme of swiss meringue botercreme ( SMBC ) te gebruiken (al of niet gemengd met nog meer jimmies) en wel of niet in een vrolijke felle kleur.
 

Afsmeren van een taart:

Als de crumble coating en de vulling van de taart voldoende is gekoeld in de koelkast heb je een mooie stevige taart wat het makkelijker maakt om strak af te smeren. Het afsmeren kan met een botercreme gemaakt volgens de werkwijze op de Funcakes Verpakking. Mijn voorkeur is om de swiss meringue buttercream te gebruiken omdat deze opgeklopt eiwit bevat waardoor het een zachtere structuur heeft, makkelijker smeert en ook iets witter is van kleur. Een andere mogelijkheid is om de taart af te smeren met Funcakes mix voor enchanted cream, deze is heerlijk luchtig van smaak, spierwit, kan gekleurd worden en ook ideaal voor het spuiten van toeven op taarten en cupcakes. Indien je de taart met fondant gaat bekleden adviseren wij om botercreme te gebruiken ipv enchanted cream ivm de stevigheid.

Het aanbrengen van de botercreme of enchanted cream op een taart werkt het fijnste met Ganache plates en een scraper om de taart perfect strak af te smeren.

Zet de Funfetti taart terug in de koelkast om een uur op te stijven om tot slot los te gaan met bijvoorbeeld een drip en sprinkels voor de finishing touch!

Je kunt nooit teveel jimmie sprinkels in huis hebben want ze geven niet alleen kleur aan een Funfetti taart maar zijn ook verrassend in & op Cupcakes, cake pops, koekjes en pannekoeken!!
 

 

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws & aanbiedingen
Aanmelden
© 2010 - 2024 PartySweets.nl | sitemap | rss